A-orkest op weg naar WMC 2022

15 januari 2022

Het nieuwe jaar begon voor Concordia gelijk spannend. Op 15 januari vond in Kerkrade de loting plaats voor het WMC. In de eerste divisie neemt het A-orkest van Concordia Oldebroek het op tegen maar liefst dertien sterke tegenstanders. De spanning duurde voor ons Concordianen niet zolang als voor andere muzikanten. Het A-orkest van Concordia kwam namelijk als eerste uit de koker. Dit betekent dat Concordia op 22 juli om 17:00 als eerste te horen is in de eerste divisie.

Het Wereld Muziek Concours staat wel bekend als de wereldkampioenschappen voor de blaasmuziek. Van overal ter wereld komen orkesten en muzikanten eens in de vier jaar samen om te strijden om de titel ”Wereldkampioen”. Naast de concertwedstrijden waar onder andere Concordia in deelneemt zijn er ook mars- en showwedstrijden in het Parkstad Limburgstadion. Naast fanfareorkesten strijden ook de brassbands en harmonieorkesten in hun eigen categorie├źn en divisies om de eer.

In de eerste divisie speelt Concordia onder leiding van dirigent Jaap Musschenga een inspeelwerk een verplicht werk en een keuzewerk. Het verplichte werk in de eerste divisie is Paradise Cave van Jan de Haan. De muziek in dit werk vertolkt de Thien Duong-grot. Deze grot bevindt zich in Vietnam en maakte zoveel indruk op Jan dat hij zijn ervaring omzette in muziek. Dit werk schreef hij in opdracht voor het Wereld Muziek Concours.

Als keuzewerk speelt Concordia het werk Guardian Angels van Kevin Houben. Ook op het WMC van 2017 speelde Concordia een werk van Kevin, namelijk Codon. Hiermee behaalde het A-orkest destijds een score van 90,5 punt.

Aan de compositie van Guardian Angels zit voor Concordia een bijzonder tintje. Het orkest vroeg Kevin Guardian Angels te schrijven voor deelname aan het WMC. Wegens het uitstellen van het WMC en latere uitbraken van het Coronavirus wacht deze compositie nog steeds op zijn wereldpremi├Ęre!

Het is voor Concordia, net zoals voor de organisatie van het WMC afwachten hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt en hoe de wereld er in juli uitziet. Dinsdag 18 januari mag het A-orkest weer beginnen met repeteren en beginnen ook de voorbereidingen voor het Wereld Muziek Concours. In aanloop naar het WMC hoopt Concordia het programma ook in Oldebroek ten gehore te brengen.