Jaap Musschenga

Jaap Musschenga

Sinds 1 september 2016 is Jaap Musschenga de dirigent van het A-orkest.

Jaap Musschenga (Ulrum, 1990) begon zijn muzikale carrière al op 7 jarige leeftijd bij de plaatselijke fanfare. Na geruime tijd bugel te hebben gespeeld, stapte hij in 2006 over op euphonium. Na de middelbare school heeft hij met succes toelatingsexamen gedaan aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde hier Hafabra-directie en tenor tuba. Voor beide opleidingen slaagde hij ‘cum laude’. In september 2014 begon hij, als eerste student in Groningen, met de nieuwe master-opleiding Wind-Band-Conducting. Ook deze opleiding sloot hij met succes af in 2016.

Op dit moment dirigeert Jaap verschillende orkesten, waaronder het Noord Nederlands Harmonie Orkest (2e dirigent),  fanfare ‘Concordia’ uit Oldebroek, brassband Gloria Dei uit Gerkesklooster en fanfare ‘Eendracht’ uit Eerbeek. Daarnaast verzorgt hij de jeugdopleiding in de provincies Groningen en Drenthe bij diverse muziekverenigingen.

Met De Bazuin uit Augustinusga heeft Jaap verschillende succesvolle resultaten op concoursen behaald, waaronder 2x Nederlands Kampioen en promotie naar de 3e divisie. Daarnaast heeft hij met dit orkest vele indrukwekkende concerten gedirigeerd. Hij dirigeerde dit orkest tot 2018. Tot 2014 dirigeerde Jaap brassband de Lofklank uit Ureterp. Ook de samenwerking met dit orkest was uiterst succesvol, met als gevolg enkele hoge noteringen op de landelijke kampioenschappen, promotie naar de eerste divisie en het winnen van de Survento brass bokaal. Ook werkte hij samen met gerenommeerde solisten, waaronder Loes van Ras, Rianne Botma, Brigitte Heitzer, Piter Wilkens, Rients Gratema en Miranda van Kralingen. Daarnaast is Jaap een graag geziene gastdirigent en docent bij verscheidene orkesten in Nederland.

In 2014 dirigeerde Jaap de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso tijdens verschillende repetities en uitvoeringen, onder andere tijdens de jaarlijks terugkerende masterclasses gehouden aan het conservatorium in Groningen. Ook dirigeerde Jaap brassband ‘de Bazuin’ uit Oenkerk op het prestigieuze Eurobrass festival, gehouden in de Lawei te Drachten.

Verder dirigeerde Jaap als assistent van de vermaarde dirigent Ed Spanjaard het Hanze Symphonic Orchestra in Bremen met onder andere de 2e symfonie van Rachmaninov en ‘Daphnis and Cloé’ van Ravel. In juli 2015 dirigeerde hij het Noord Nederlands Harmonie Orkest tijdens de jaarlijkse City Proms concerten in Leeuwarden. Een week later dirigeerde hij de Provinciale Brassband Groningen tijdens het unieke Hoornsemeer Concerta.

In september 2015 won Jaap als eerste dirigent de VNO-NCW talent award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan een talent uit Noord Nederland die uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Naast een trofee en een oorkonde ontving Jaap een studiebeurs.

Concordia hoopt samen met Jaap een goede, muzikale en succesvolle tijd tegemoet te gaan!