Jaap Musschenga

Jaap Musschenga (Ulrum, 1990) begon zijn muzikale carrière al op 7 jarige leeftijd bij de plaatselijke fanfare. Na geruime tijd bugel te hebben gespeeld, stapte hij in 2006 over op euphonium.

Na de middelbare school heeft hij met succes toelatingsexamen gedaan aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij studeerde hier Hafabra-directie, tenor tuba en de master-opleiding Wind-Band-Conducting. Voor alle opleidingen slaagde hij ‘cum laude’. Op dit moment dirigeert Jaap verschillende orkesten, waaronder fanfare ‘Concordia’ uit Oldebroek, brassband ‘de Bazuin’ uit Oenkerk, fanfare ‘Eendracht maakt macht’ uit Oudega (SWF) en projectfanfare Orkest op maat! Met al deze orkesten behaalde Jaap indrukwekkende resultaten, waaronder nationale en internationale titels.

In 2014 dirigeerde Jaap de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso tijdens verschillende repetities en uitvoeringen, onder andere tijdens de jaarlijks terugkerende masterclasses gehouden aan het conservatorium in Groningen.

Verder dirigeerde Jaap als assistent van de vermaarde dirigent Ed Spanjaard het Hanze Symphonic Orchestra in Bremen met onder andere de 2e symfonie van Rachmaninov en ‘Daphnis and Cloé’ van Ravel. In juli 2015 dirigeerde hij het Noord Nederlands Harmonie Orkest tijdens de jaarlijkse City Proms concerten in Leeuwarden. Een week later dirigeerde hij de Provinciale Brassband Groningen tijdens het unieke Hoornsemeer Concerta.

In september 2015 won Jaap als eerste dirigent de VNO-NCW talent award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan een talent uit Noord Nederland die uitblinkt op het gebied van muziek of dans. Naast een trofee en een oorkonde ontving Jaap een studiebeurs.

Tegenwoordig werkt Jaap als gastdirigent regelmatig samen met verschillende HaFaBra-orkesten in Nederland.

jaap-mussenga-02
foto website 1-min